14 Mayıs 2012 Pazartesi






KERTENKELE


Kertenkele 4 tane ayağı olan uzun kuyruklu sürüngen bir canlıdır. Sıcak ve tropikal iklimlerde sık görülen kertenkeleler, soğuk havaları pek sevmezler. Dünyada ortalama 2500-300 kadar türü bulunan kertenkelelerin, karada ve suda yaşayan türleri vardır. Kertenkele canlısının rengi genellikle yeşil yada sarımsı olur, fakat bazı keretenkele türlerinin özellikleri bulundukları ortama göre renklerinin değişmesidir. 


İnsanları ısırmayan kertenkeleler, insanları gördükleri anda hızla kaçarlar. Kertenkele canlısının dili yapışkan bir salgı üretir, böylece kertenkele yanından geçen küçük sinek türü canlıları dili ile yakalar ve bu yolla beslenmesini sağlar. Kertenkelenin bazı türleri otçul bazı türleri ise etçil beslenir. Etçil beslenen derisi pullu ve pütürlü olan omurgasız bir canlıdır. Kertenkelelerin bir özelliği de kuyrukları koptuğunda kısa bir süre sonra yeniden çıkmasıdır. Sıcak ve güneşli havaları seven kertenkele, özellikle yaz aylarında duvarların üzerinde sıkça görülür. Kertenkele türleri, doğal ortamlarda bulunan küçük böcekler ve onların leşleri ile beslenir. 


Etçil beslenen kertenkele türleri ise meyve ve sebzelerin kökleri ile beslenir. Kertenkeleler güçlü tırnak yapıları ile toprağı kazarlar ve yuvalarını toprak içlerine yaparlar. Suda yaşayan kertenkele türleri ise küçük deniz canlıları ile beslenirler. Birçoğu zehirsiz olan kertenkelerin, zehirli olan türleri de vardır. Bu nedenle mekanınızda kertenkele görürseniz, kesinlikle el ile temas edilmeden bir ilaçlama şirketi ile temas kurmalısız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder