13 Mayıs 2012 Pazar





PENGUEN


Güney yarımkürede, kutup bölgelerinde yaşayan, perdeayaklı, kısa kanatlı deniz kuşlarına verilen ad.

Penguen' lerin en ilgi çekici organları, tüysü küçük pullarla kaplı olan ve yüzgece benzeyen kanatlarıdır; kanatlarında telek bulunmadığı için penguenler uçamaz. Gövdeleri siyah, siyaha yakın gri ve beyaz tüylerle kaplıdır; bazılarının boynunda sarı lekeler bulunur. Bacaklar vücudun gerisine yakın olduğu için hayvan yürürken gövdesini dik tutmak zorundadır. Bazen karın üstü yere yatar, kanatlarıyla kendini öne iterek "kızak" gibi ilerler.Penguen mükemmel yüzer ve dalar; balık ve kabuklu hayvanlarla beslenir. Dişi penguen yılda bir veya iki yumurta yumurtlar; yumurtalarını doğrudan doğruya toprağa veya kaya kovuklarındaki kayalara bırakır. Büyük türleri tek yumurta yumurtlar ve bunu karın kısmındaki bir deri kıvrımında saklayarak kuluçka devrini ayakta geçirir. Vücutları hav tüyleriyle kaplı doğan yavruları bazen bütün sürü ortaklaşa besler, büyütür.

Başlıca penguen türleri
1. İmparator pengueni (Aptenodyets Forsterii), Güney kutbuna çok yakın bölgelerde yaşar; boyu 1,20 m'ye kadar ulaşır. Üremesi Antarktika kışı sırasında kutup gecelerinde olur, yavrular yaza büyümüş olarak çıkar.

2. Kral Pengueni (A. Patagonica) daha küçüktür; kutuptan daha uzak yerlerde yaşar.

3. Küçük Mavi Penguen (Eudyptula minor) Avustralya ve Yeni Zelanda kesiminde yaşar; penguenlerin en küçüğüdür (ördek büyüklüğünde).

4. Gözlüklü Penguen (Spheniscus demersus) Güney Afrika kıyılarında yaşar; buna benzeyen diğer bir tür (S. mendiculus) ekvatorun güneyinde Galapagos adalarında bulunur. Güney denizlerinin kıyılarında başka birtakım küçük penguenler daha vardır.

Penguen adı, eskiden Kuzey yarımkürede yaşayan dalıcımartıgillerden bazı kuşlara (alca) verilirdi. Bu kuşların soyunun tükenmesiyle adı Güney yarımkürede yaşayan bugünkü penguenlere miras kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder